Behandelwijze
Door mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut en door de aanvullende opleidingen die ik gevolgd heb, heeft zich een visie en behandelwijze ontwikkeld die mij op het lijf is geschreven.
Als een cliënt(e) zich met een klacht in mij praktijk meldt, ga ik door middel van spiertesten op zoek naar de zwakke spier of spieren. Door mijn vakkennis weet ik dat als er een spier zwak is, er ook een spier verkrampt moet zijn. En in de verkrampte spier zit de bron van genezing. In de verkrampte spier ga ik door palpatie op zoek naar pijnpunten. Heb ik een pijnpunt gevonden, dan ga ik dit punt voorzichtig masseren. Hierdoor normaliseert de lokale doorbloeding zich en ontspant het omringende weefsel. Zo haal ik de spier uit zijn verkramping, waardoor de verzwakte spier zijn kracht herwint.
Om de zwakke spier sterk te krijgen is het soms nodig dat ik een correcties van de stand van wervels en/of andere gewrichten toepas. Hierbij maak ik gebruik van tractie en translatietechnieken, waarbij het lichaam geassisteerd wordt om zijn gezonde houding te hervinden. In hele uitzonderlijke gevallen krijg ik het pijnpunt in de verkrampte spier met mijn massagetechniek niet uit zijn verkramping omdat het punt te diep zit. In dat geval kan ik terugvallen op dry-needling, een techniek waarbij een acupunctuur naald gebruikt wordt om het pijnpunt te ontstoren.
Aan het eind van de behandeling test ik nogmaals door middel van spiertesten of de gedane correcties voldoende zijn geweest om de spierbalans in het lijf te herstellen. De ervaring heeft mij geleerd dat als ik het lichaam lichamelijk in balans breng, de psyche van de cliënt(e) daar dankbaar op reageert. Dit bewijst voor mij de stellingen ‘zo de geest, zo het lichaam’ en ‘zo het lichaam, zo de geest’.
Na de behandeling krijgt de cliënt(e) instructies van huiswerk oefeningen mee en life style advies om het genezingsproces verder te ondersteunen.